4 Şubat 2018 Pazar

KRONİK STRES VE BAŞAĞRISI İLİŞKİLİMİDİR?

BAŞAĞRISI VE STRES
Kronik baş ağrısı olan insanlar bazen aşırı stres altında olduklarını ileri süren arkadaş veya doktorlara öfkeyle tepki verirler - çünkü çoğu kez baş ağrılarının tıbbi bir mesele olmaktan ziyade psikolojik olduğu anlamına gelir. Aslında, kronik baş ağrısı tek başına stresin neden olduğu olası değildir, ancak stres, baş ağrılarının kötüleşmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Modern yaşamın tüm diğer zorluklarına ek olarak, şiddetli ya da kronik baş ağrısı olan insanlar acı çekme stresiyle uğraşmak zorundadırlar. Kronik baş ağrısı ile ilişkili stresin azaltılmasına yardımcı olan yaklaşımlar, baş ağrısının kontrol altına alınmasına da yardımcı olabilir.

Kronik baş ağrısı, kronik stres
Episodik migrenle, bireyler sıklıkla farklı stresörlerin baş ağrısı düzenini nasıl etkilediğini tespit edebilir. Belli bir kişi, baş ağrılarının yoğun bir iş haftasında, bir aile bireyiyle bir tartışma ya da önemli bir sosyal olayı takip etme eğiliminde olduğunu fark edebilir. Havadaki değişiklikler, özlem yemekler veya fazla alkol gibi bir saldırıyı tetikleyebilecek fiziksel stresler de vardır. Hem baş ağrıları hem de stresler seyrek olduğu için bağlantıyı görmek nispeten kolaydır.

Günlük ya da günlük baş ağrısı yakınları olan kişiler için, stresin neredeyse sabit kalabileceğinden stresin farkında olmak genellikle daha zordur. Kronik baş ağrısının en büyük stresinde kronik baş ağrısı yaşanıyor. Ağrı kendisi, fiziksel ve zihinsel olarak büyük bir stres kaynağıdır. Acı, günlük hayatın normal streslerini daha da kötüleştirebilir. Bir işte kalmak, aileleri yetiştirmek, ilişkiler ile uğraşmak ve karmaşık bir dünyada dolaşmak yoğunlaşmanın eşiğinde olan şu andaki baş ağrısı ile çok sorunlu hale geliyor. Stres baş ağrısının ürünüdür, ancak stres daha sonra baş ağrısının şiddetine, acı bir kısır döngüde artış stresine katkıda bulunur - artan ağrı.

"Stres" ile Neyi Kastediyoruz?
Stres, hafif kaygıdan öfkeli endişeye, ciddi depresyona kadar değişen olumsuz hava ve duyguların hepsini yakalamak için kullanılan bir terim haline geldi. Genellikle mevcut olan ima stresin "psikolojik" ve dolayısıyla hayali olduğudur. Ancak stres yanıtı, tıpkı baş ağrısının olduğu gibi fiziksel ve biyokimyasal olayların bir grubudur.

Herkes ne ani, kalp çarpıtıcı bir korku hissede biliyor. Vücudunuz, şeritinize sapmış bir arabanın sunduğu tehdide hemen müdahale ederek veya sadece beklenmedik yüksek sesle tepki verir. Bu acil reaksiyonlar, belirlenmesi kolay bir stres biçimidir. Daha uzun veya kronik bir örnek, bir aile bireyinin ciddi hastalığı olacaktır. Stres en iyi tehdit veya gelecekteki zarar beklentisidir. Bazı stresler derhal ve açıktır (bir araba kaza riski); diğerleri ince veya kalıcıdır (aile üyesini kaybetme korkusu).

Stres yanıtı fiziksel ve "gerçek" iken, tehdit algılaması öznel ve bireyseltir. Bir kişiyi tehdit eden bir olay herkese olmayabilir. Şiddetli baş ağrılarına eğilimli birisi için, havada bir değişiklik ya da kafada ani bir sansasyon bir tehdit olabilir - başka bir kötü baş ağrısı tehdidi. Bazı insanlar, bedensel hisleri yaklaşan bir saldırının belirtileri olarak yanlış yorumluyor. Her iki durumda da, panik halinde, vurgulanan bir yanıt, bir saldırı olasılığını arttırabilir.

Bazı insanlar "iyi stres" ve "kötü stres" arasında ayrım yapıyor. İyi stres, yönetilebilir bir sorundur - belki iş yerinde zorlu bir son tarih veya büyük bir organizasyon görevi. Baş ağrısı olan insanlar yoğun bir dönemde yemek yemediklerinde veya uyurlarsa daha savunmasız hale gelebilirler, aksi takdirde bu "iyi stres" in olumsuz bir etkisi yoktur. Aksine, kötü stres, şeylerin kontrol dışı kaldığı ve yönetemediğiniz duygusunu içerir. Baş etme becerilerini küçümseyenlerin sıkıntıya kapılması daha olasıdır. Doğası gereği, yüksek frekanslı bir baş ağrısı durumu, birilerini sanki kontrol dışı kalmış gibi hissettirir. Sık sık baş ağrısı yaşayan insanlar için acı tehdidi, günlük zorlukları ve sorumlulukları ("iyi stres" olarak adlandırılır) neredeyse ezici hale getirebilir.

Stres Yanıtının Kontrol Edilmesi
Yüksek frekanslı baş ağrısı şahsının stres altında olduğu göz önüne alındığında, kaygı, panik veya çaresizlik duygularını azaltmak için stres tepkisini yönetmek için yararlı yaklaşımlar vardır. Stres tepkisine dört temel unsur vardır: bilişsel (durumunuzla ilgili düşünceler ve değerlendirmeler), duygusal (ilişkili duygular), fiziksel ("acil" bedensel tepkiler) ve davranışsal (düşüncelerinize ve duygularınıza yanıt olarak alınan eylemler). Bu özellikler birbiriyle ilişkili.

Bilişsel / Duygusal - Bilişsel terapi, panik içinde veya çaresiz duyguların yanı sıra baş ağrısı yatkınlığına katkıda bulunan düşünce kalıplarını tanımasına ve değiştirmesine yardımcı olur. Teknikler, hastalara geniş bir yelpazede baş ağrısı-her durumda kullanılabilen problem çözme becerileri kazandırmayı hedeflemektedir. Örneğin, bazı insanlar, baş ağrısı tetiklemesine maruz kaldıklarında veya ani bir ağrı hissettiklerinde en kötü durumu bekleyerek yanıt verirler. Kognitif terapi yaklaşımlarını kullanan insanlar, daha akılcı düşüncelerin yerini alıp, algılanan tehlike işaretlerini doğru bir şekilde yorumlayarak, korkularını "zorla" uygulamayı öğrenirler ("Neden ben? Başka bir migren geçirdiğime inanamıyorum, bir faydası yok").

Davranışsal - Stresli hissedilen insanlar endişelerini alkol, reçeteli sakinleştiriciler ve ağrı kesici ilaçlar veya istismar uyuşturucuları ile yönetmeye teşebbüs edebilir. Bu maddelerin stresin hafifletilmesinde yalnızca kısa vadeli bir etkisi vardır ve sonuçta kaygı veya depresyona katkıda bulunabilir. Herhangi bir uyuşturucu veya alkol kullanımını tedavi etmek, uzun vadeli stres yönetimi için önemlidir. Kronik baş ağrısı hastaları, bir saldırı uyarısı ya da korkuyla uyandığında baş ağrısı ilaçlarını aşırı kullanabilir. Ağrı kesici ilaçların günlük ya da günlük kullanımına bağlı olarak her doz azaltılırken geri dönen bir ilacın baş döndürücü baş ağrısı ortaya çıkabilir. Sonunda, sıkıntıya düşen insanlar, egzersiz yapma, düzenli uyku alma ve düzenli yemek yeme gibi iyi öz bakım uygulamalarını ihmal eder. Aerobik egzersiz, mevcut en iyi stres gidericilerinden biridir ve aynı zamanda baş ağrısına da yardımcı olabilir.

Fiziksel - Biyogeri geri besleme, insanları vücudun fiziksel gerilimini tanıması ve azaltması için eğitir. Benzer şekilde, ilerleyici kas gevşetmesi, derin nefes alma ve diğer gevşeme terapisi biçimleri, fiziksel gerginliği gidermek ve beden ve zihni daha rahat bir duruma getirmek için teknikler sunar. Reçeteli ilaçlar aynı zamanda kronik ağrı ve kronik stresle ilişkili kaygı ve depresyonun hafifletilmesinde etkili olabilir.

Yaşamın normal stresini ve baş ağrısı durumunun stresini başarıyla yöneten çok çeşitli baş ağrısı türleri olan birçok baş ağrısı hastası vardır. Stres, sıkıntıya düşen, kaderci olma veya kontrol yetersizliği konusunda çaresizlik hisseden, yüksek frekanslı baş ağrılarına sahip kişiler için en problemlidir. Böyle yüksek stresli bir durumda olan birisi için sihirli bir tedavi yoktur, ancak ilaç, davranışsal ve diğer ilaç dışı yaklaşımları içeren adım adım bir yaklaşım genellikle zamanla iyi sonuçlar verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder