3 Eylül 2015 Perşembe

MS VE YORGUNLUK


      MS ve yorgunluk

Yorgunluk multipl sklerozun en sık bildirilen belirtilerinden birisi olup MS’li insanların yaklaşık  % 80’ini etkilemektedir.bu enerji eksikliği günlük aktivitelerinize engel olabilir.

Diğer birçok MS belirtisi gibi, yorgunluğa neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir.ancak bilinen şu ki, MS ile ilişkili yorgunluk MS olmayan kişiler tarafından yaşanan yorgunluktan farklıdır.

          MS ile ilişkili yorgunluk:

·        Genellikle günlük olarak ortaya çıkar.

·        Sabah erkenden,  hatta dinlendirici bir gece uykusundan sonra bile ortaya çıkabilir.

·        Sıklıkla gün ilerledikçe kötüleşir.

·        Aniden ortaya çıkar.

·        Genellikle tipik yorgunluk belirtilerinden daha şiddetlidir.

Bu türde yorgunluğun ne zaman ortaya çıkacağını kestirmek zordur.ancak bununla baş etmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var.

1.kendinizi serin tutmaya çalışın.aşırı ısınma yorgunluk belirtilerini kötüleştirebilir.

2.uğraşa yönelik fizyoterapiye katılın. Bu günlük işlerinizi mümkün olabildiğince kolay gerçekleştirebilmenize yardımcı olur ve yaşam kalitenizi arttırır.

3.stres yönetimi tekniklerini kullanın.stres her zaman yorgunluk belirtilerini daha kötüleştirir.

4.vücudunuza kulak verin ve dinlenin.

 

 
 Yorgunlukla baş etmek için pratik adımlar

 Yeterince uyuyun ve dinlenme zamanları planlayın.

Bolca uyumak, yorgunlukta mücadele etmeniz için en önemli yollardan birisidir.tüm gece boyunca uyumanıza rağmen , akşam üstü kolayca yorgun düşebilirsiniz.tüm gün boyunca aktif  ve enerjik kalmak için, kendinize kısa dinlenme veya kestirme zamanları planlayın.

 İşlerinizin önceliklerini belirleyin.

Hangi işlerin sizin için önemli olduğunu ve hangilerinin başkalarına devir edebileceğine karar verin.

 Kendinizi düzene sokun.

Bunun abartmamak gerektiğini  unutmayın!
 İşleri birleştirin ve baştan planlayın.

Gün içinde tamamlanması gereken işlerinizi yazarak not almaya vakit ayırın.günlük işleri veya gezintileri birleştirmenin yollarını arayın.örneğin, eczanenin yakınındaki  bir manav seçin ve ayak işlerini çocuklarınızı okuldan alma zamanında planlayın.bu strateji birkaç defa dışarı çıkmak zorunda kalmanızı önleyecek ve size enerji tasarrufu sağlayacaktır.

 Daha az iş yapın

Mümkünse,  bulaşık yıkadıktan veya kuruladıktan sonra , sofrayı kurun.bu durum sizi ekstradan bulaşıkları kaldırma işinden kurtaracaktır.mümkün olduğunda kağıt tabaklar kullanın.hergün çıkmanız gereken merdivenler varsa, birçok kez çıkmaktansa, aşağıdan bir şeyler çıkartmak için bir kez yukarı çıkmayı düşünün.birçok şeyi, yukarı çıkmanız gerekinceye dek alt merdivenlere koyun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder