21 Haziran 2013 Cuma

MS VE ÇOCUKLRDA GÖRÜLME SIKLIĞI


Çocuklar da Multiple Skleroz hastalığına yakalanabilir mi?

MS genel olarak genç yetişkin hastalığı olarak düşünülmektedir. Ancak; birkaç çalışma MS’li hastaların %2,7 – 5’i 18 yaşlarından önce tanı aldıklarını belirtmektedir. MS’li çocukların büyük çoğunluğu 10-17 yaşları arasındadır, ama bazılarına 5 yaşından önce tanı konmuştur.

MS’li yetişkinlerin çoğu, çocukluklarında ya da ergenliklerinde tekrarlayan semptomlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bu durum da çocuklarda MS tanısının, yetişkinlikte daha çok semptom meydana gelene kadar ertelendiğini, geç kalındığı ihtimalini arttırmaktadır.

Çocuklarda MS’in Nedenleri Nedir?

Bu sorunun cevabını henüz bilemiyoruz. Şuan ki düşünce yetişkinlerde görülen MS hakkındaki düşüncelerle benzerdir. Hastalığın, genetik olarak yatkın olan, ayrıca bulaşıcı ajana (virüs ya da bakteri) maruz kalmak gibi çevresel nedenlerden kaynaklanan deneyimleri yaşamış bireylerde açığa çıktığına inanılmaktadır. Kimi genler ya da gen kombinasyonları, bireyi daha yatkın hale getirebilmektedir. Bir çok farklı virüs ve bakterilerin MS’te olası rolleri araştırılırken; tetikleyici nedenler henüz bulunamamıştır.

MS ölümcül bir hastalık mı?

MS ölümcül bir hastalık değildir. MS ve semptomlarının tedavisindeki gelişmeler sayesinde; çoğu MS’li insan normal ya da normale yakın yaşam süresinde yaşayabilir.

Çocuklardaki MS’in tipleri nelerdir?

MS’te değişik hastalık modellerini görmekteyiz: yineleyen-düzelen, birincil ilerleyen, ikincil ilerleyen, ilerleyen-yineleyen, iyicil MS ve kötücül MS. Tüm çocuklar yineleyen-düzelen tipte başlar, açık belirgin atakların kendi kendine ya da tedaviyle hafiflemesiyle karakterizedir. Hafifleme dönemi boyunca, yeni bir semptom ya da hastalık ilerlemesi yoktur. MS’in diğer tipleri, çocuklarda ender görülür.

Çocuklardaki MS, Yetişkinlerdeki MS’ten Farklı Mı?

MS semptomları, hem çocuklarda hem yetişkinlerde benzerdir. Ancak; bazı MS’li genç bireyler, yetişkinlerin ender yaşadıkları semptomlara sahiptir. Bunlar; halsizlik, sinirlilik, düşük derece de ateştir.

MS’li genç bireyin merkezi sinir sisteminde gelişen hastalığın ne gibi bir etkisi olduğu henüz bilinmemektedir. Erken başlangıçlı MS’in öğrenme yeteneği üzerinde etkisi olabilir. MS’li çocuklar, okul performansında, özellikle odaklanma ve kısa-süreli hafıza konularında zorluklar yaşayabilir.

MS’li Bir Çocuk Ağır Engelli Hale Gelecek Mi?

MS, kişiden kişiye değişmektedir. Yani; çocuğunuza ne olacağını tahmin etmek zordur. Yetişkin popülasyondaki istatistikler; MS hastası 3 kişiden 2’sinin baston ya da destekleyici aletlerle de olsa yürüyebildiğini söylemektedir. Bazı çalışmaların, çocuklarda MS’in ikincil ilerleyen tipteki seyri(%50’si 23 yıldan sonra) yetişkinlere göre ( %50’si 10 yıldan sonra) daha yavaş olduğunu önermelerini bilmek rahatlatıcı olabilir.

 

MS Bulaşıcı Mı? Eğer MS’li Olursam Çocuğuma Da Geçer Mi?

MS bulaşıcı değildir ve direk olarak kalıtsal da değildir.  Güncel araştırmalar; genetik faktörlerin, kimi insanları MS hastalığı için daha yatkın hale getirebildiğini göstermektedir. Aile içerisinde bu hastalığa sahip birçok birey varsa, risk daha yüksektir. Herhangi biri için ortalama risk, 800’de 1’dir. Ebeveynlerinde MS hastalığı olan bir çocuk için bu risk 100’de 2 dir. Her ne kadar belirgin bir yükseliş görülse de, kesin risk yine de oldukça azdır.

 

Çocuklara Ve Gençlere Hastalıklarını Anlatmak Önemli Mi?

Ebeveynler bazen çocuklarına MS tanısı aldıklarını söylemeliler mi merak etmektedirler.  Tanı hakkında açıkça konuşmak için çok iyi nedenler vardır.

  • Çocuklar ve gençler, iyi hissetmediklerinde bunu bilirler. Ayrıca, ebeveynlerinin duygu durumlarına ve ruh hallerine karşı çok hassaslardır. Neler olduğuna dair açık ve dürüst bir açıklama olmazsa, kendi hayal güçleriyle boşlukları doldurmaya çalışacaklardır ve gençlerin hayal güçleriyle akıllarına getirdikleri şeyler çoğunlukla gerçek durumdan daha korkunç şeyler olmaktadır.
  • Çoğu çocuğun, özellikle küçük olanların, endişe ve sorularını ifade edecekleri yeterince kelime dağarcığı ya da kavramları yoktur. Eğer ebeveynleri MS hakkında onlarla açık bir şekilde konuşursa, çocuklarına kafalarındaki şeyleri ifade etmede ihtiyacı oldukları sözcükleri verdikleri gibi bu konulardan bahsetme fırsatını da vermiş olurlar.
  • Buna ek olarak; MS’li gençlerin tanılarından sonra bir çok farklı sağlık profesyoneliyle periyodik medikal araştırmalar, değerlendirmeler ve testler boyunca süregelen ilişkileri olacaktır. Bu profesyonellerle açık ve rahat bir iletişim, güvenilir bir ilişkiyi destekleyecek ve bu deneyimlerin daha az korkutucu olmasına yardımcı olacaktır.
  • Son olarak, çocuklar ve gençler onların bakımları konusundaki kararlara dahil edilmelidir. Çocuklar kendi tedavi planlarına dahil edildikleri zaman, ilaçlarını ve diğer önerilen tedavilerini almaya daha eğilimli olurlar.

 

MS’li Çocukların Tedavi İmkanları Var Mı?

Evet. Çocuklarda MS ataklarının sayısını azaltacak tedavi imkanları vardır. Bu tedaviler, bağışıklık sistemi tepkilerini modifiye ederek çalışmaktadır.  Bağışıklık aktivitesini düşürür, böylece merkezi sinir sistemindeki kimi yıkıcı aktivite de azalır. Enjeksiyon şeklinde olan tedaviler mevcuttur.

Hastalığı modifiye eden tedavilerin yanında, MS ataklarıyla baş etmek için stereoid (kortizon) tedavileri de vardır. Steroid tedavisinin amacı, semptomları ilerleterek, iyileşme zamanını kısaltmaktır. Steroid tedavisi, MS’in uzun dönemde seyrini değiştirmemektedir veya uzun dönemde bir fayda sağlamamaktadır.

Sonuç olarak  MS  7 den yetmişe her bireyin karşılacağı bir sağlık sorunudur.
Not:Bu bilgiler bilgilendirme amaçlıdır,Mutlaka hekimlerinizden bilgi alınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder